STUKJE GESCHIEDENIS

HOE HET BEGON

Dit is het koopcontract van Voorstraat 13 uit 1931. Opa Nieuwendijk (geen familie) kocht dit toen destijds van de familie Laaper voor 3500 gulden. Opa kocht het pand terwijl hij eigenlijk helemaal geen geld had, hij moest elders geld lenen. Hieronder een foto van hoe het pand er toen uit zag.


1961

In 1961 begonnen Opa Arie en oma Annie in Zeist hun cafetaria voor 16000 gulden. Dit werd diverse keren verbouwd; in 1963 een kleine verbouwing en in 1966 een grote verbouwing.

1965

Deze volkswagen T1 kastenbouw (dit was een speciale verlengde, verbreedde en verhoogde versie van de volkswagen bus) werd op vrijdag afgeleverd en vloog op zondag in de fik. Dit kwam doordat een monteur vergeten was een slang klem aan te draaien, waardoor er gas lekte; gas en vuur gaan niet goed samen. Later bleek dat de verzekeringsmaatschappij de auto niet wilde verzekeren, omdat hij al verbrand was, dus schreef opa Arie 26000 gulden af in 3 dagen.

1966

Vanwege verkeersveiligheid zijn rond 1966 de voordeur en het raam aan de zijkant van het pand gewisseld.

1967

Omdat er vroeger nog niet zoveel op televisie te zien was, de mensen geen computers hadden en dus de mensen weinig vertier hadden, werd een brand beschouwt als een uitje. Op 27 oktober 67 werd Zeist opgeschrikt door loeiende brandweer sirenes. Het broederplein stond in de fik. Opa Arie dacht; daar zullen vast veel mensen naartoe gaan om te kijken! Dus hij pakte de frietwagen, laadde deze vol met friet, frikadellen en kroketten en reed daar heen en begon daar gewoon patat te verkopen. Hier was, zoals in het krantenartikel te lezen is, nogal wat commentaar op. Echter heeft opa Arie wel een mooie omzet gedraaid toen.

1970

in 1970 kochten opa Arie en oma Annie de Voorstraat 13 in Kockengen, dit werd hun tweede cafetaria. Burgemeester van der Gronde opende de zaak. Links van hem staat opa Nieuwendijk, de oude eigenaar. Voor 24000 gulden was het pand verkocht aan de familie Goes.

1972

In 1972 kochten opa Arie en oma Annie er nóg een pand bij op de Nieuwstraat in Kockengen. Het pand op de Voorstraat werd een cafetaria en dat op de Nieuwstraat was een café/slijterij.

1973/1974

Opa Arie had wat met het ‘gezag’. Zo gauw er iemand in een uniform voor hem verscheen, sloegen bij opa Arie de stoppen door. Dit is een brief waarin blijkt dat opa Arie zich niet altijd aan de sluitingstijd hield, want gezelligheid kent geen tijd.